74 yaşındaki Mehmet Şinasi Ünal, bir dizi sağlık problemi nedeniyle hastaneye başvurdu. Nefes darlığı, çabuk yorulma, karında ve bacaklarda şişlik gibi şikayetlerle gelen Ünal’ın gerekli tüm testleri hızla gerçekleştirildi.
Yapılan testler sonucunda Ünal’a triküspit kapak yetmezliği tanısı kondu. Yaklaşık üç ay önce kalp yetmezliği belirtileri ile hastaneye başvuran Ünal, triküspit kapağında ileri derecede kaçak tespit edildiğini, fakat ameliyatın yüksek risk taşıdığı gerekçesiyle yapılamadığını ifade etti.
KALBİ DURMADAN KAPAK TAMİRİ YAPILDI
Önceki hastanelerinde ameliyatın riskli bulunmasının ardından, Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal ve ekibi, ileri teknoloji kullanarak mitralizasyon adındaki özel bir kalp kapak tamir tekniğiyle Ünal’ı sağlığına kavuşturdu.
Ameliyat, küçük bir kesi ile ve kalbi durdurmadan gerçekleştirildi. Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Ünal, “Çabuk yorulma ve nefes darlığı yaşayanların vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekir,” dedi.
“ÇARESİZ GELDİ, SAĞLIKLA ÇIKTI”
Prof. Dr. Cengiz Köksal, Ünal’ın hastaneye geldiğinde nefes darlığı, karında ve bacaklarda şişlik gibi sorunlar yaşadığını belirtti. İleri yaşı ve böbrek yetmezliği nedeniyle ameliyatının riskli olduğunu vurgulayan Köksal, öncelikli hedeflerinin kapağı değiştirmeden tamir etmek olduğunu ifade etti.
Köksal, “Ameliyatın hayati risklerini azaltmak için göğüs kafesini açmadan, küçük bir kesi ile koltuk altından ve kalbi durdurmadan gerçekleştirmeye karar verdik,” şeklinde konuştu.
“MİTRALİZASYON YÖNTEMİYLE YENİDEN SAĞLIĞINA KAVUŞTU”
Prof. Dr. Köksal, “Batı’da hasta profili farklı, bizdeki kapak hastalıklarının büyük bir kısmı ateşli romatizmaya bağlı olarak gelişiyor. Bu tür kapak hastalıklarının tamiri daha zor olduğu için genellikle kapak değişimi tercih ediliyor. Ancak kapak değiştirmek, kapağı tamir etmekten daha yüksek bir hayati risk taşımaktadır. Bu nedenle, 3 yıl önce geliştirdiğimiz mitralizasyon yöntemiyle kapağı değiştirmeden tamir etmeyi hedefledik ve hastamızda bu yöntemi başarıyla uyguladık,” dedi.
“KALBİ DURDURMADAN GERÇEKLEŞTİRDİK”
Prof. Dr. Köksal, “Kalbi durdurmadan yaptığımız ameliyat sayesinde hastamızın kaçak tamamen ortadan kalktı. Ameliyatının ardından birinci haftada kendini oldukça iyi hissediyordu,” şeklinde bilgi verdi.
“NEFES DARLIĞI ÇEKENLER VAKİT KAYBETMESİN”
Mehmet Şinasi Ünal, ameliyat sonrası yaşadıklarını paylaştı. Temmuz ayından bu yana nefes darlığı çektiğinden, çabuk yorulduğundan ve geceleri uyuyamadığından bahsetti. Ünal, akciğerlerinde su toplandığını öğrendiği an, asıl sorunun kalp yetmezliği ve kalp kapağındaki ileri kaçak olduğunu anladığını kaydetti. Farklı hastanelerde kapak tamirinin mümkün olmadığını duyunca, kızı internetten araştırarak Prof. Dr. Cengiz Köksal’a ulaştı. Ünal, “Kendisi ve ekibine minnettarım. Eğer benim gibi nefes